Wijs omgaan met gratis WiFi?

Gratis WiFi?

Probeer wijs om te gaan met ‘gratis’ WiFi.

Ben jij of zijn een of meer van je kennissen of vrienden ooit een keer gehackt?
Even een toelichting in de vorm van een recente ervaring die een van mijn kennissen heeft opgedaan en die hij niet snel zal vergeten!

Je hoeft je niet eens bewust te zijn van je kwetsbaarheid!

Een van mijn kennissen dus, Ik noem hem Peter (niet zijn echte naam vanwege de privacy) kwam laatst in grote problemen met Internet.
Niet omdat hij iets verkeerd deed, want hij gebruikt Internet zoals jij het waarschijnlijk ook doet. Hij was zich alleen niet bewust van het feit dat de wijze waarop hij Internet gebruikte hem uiterst kwetsbaar maakte.

Wat was er aan de hand?

Peter is een ontwerper van onder andere websites en hi werkt ook veel onderweg. Niet in zijn auto, maar als hij onderweg is dan komt het regelmatig voor dat hij tijdens een stop even wat doorneemt op zijn laptop. Hij maakt daar dan gebruik van de gratis WiFi en werkt dan gedurende zijn pauze tijd.
Tijdens zijn laatste rit stopte hij bij een wegrestaurant voor een kopje koffie en nam gelijk even wat e-mail door en bekeek zijn laatste ontwerp nog even voordat hij bij zijn klant aan zou komen. Voor de zekerheid dus, zodat hij alles bij de hand had.
Niets aan de hand dus en er leek ook niets vreemds te zijn tijdens zijn werkzaamheden.

Een uurtje later bij zijn klant echter brak het koude zweet hem uit en trilde hij van angst!

Hij had e-mails ontvangen over bestellingen van producten bij diverse webshops, waar hij anders nooit kwam!
Was hij ge-hackt?  Hoe zou jij je voelen als dit jou overkwam? Kan je zijn paniek begrijpen?
Wat Peter zich op dat moment nog niet realiseerde was dat hij in het restaurant het doelwit was geworden van een criminele hacker.

Niet alleen was er met zijn gegevens van zijn bankrekening en creditcard, die hij op zijn laptop had staan, geshopt, maar ook zijn werk was verdwenen!
Tijdens zijn stop bij het restaurant en gedurende de tijd dat hij daar werkte was zijn laptop gehackt en hadden de hacker zijn laptop overhoop gehaald.

Wat nu te doen?

In Peters beleving had hij geen idee dat WiFi hotspots de ideale omgevingen zijn voor hackers. Hij was op dat moment ook niet zover om te bedenken dat betaalkaart en inlog gegevens NIET thuis horen op een laptop, tablet of smartphone die een connectie (kunnen) maken met een WiFi Hotspot.
Daarbij kwam dat hij extra voorzichtig had moeten zijn in het gebruik van WiFi Hotpspots die hij niet kende en die vrij en gratis te gebruiken zijn door iedereen!
De les die hij daarvan leerde was dat hij een flinke hoeveelheid geld kwijt was en zijn klant opnieuw voor zich moest winnen, omdat die aanwezig was bij het hele circus van de paniek en de constatering van de verdwenen dingen.

Veronderstel dat dit jou gebeurd. Jouw gegevens en geld kwijt!
Ondanks alle waarschuwingen die door Social Media en de reguliere media worden verspreid, gebeurt het regelmatig dat mensen GEEN gebruik maken van beveiligde Internet verbindingen!

Internet Of Things is een hype maar ook best wel link!

Steeds meer wordt gebruik gemaakt van WiFi om overal en altijd op de hoogte kunnen zijn van informatie die verstrekt worden door apparaten, auto’s, treinen etc.
Ook in restaurants en koffieshops wordt het steeds meer gebruikt om bestellingen te kunnen plaatsen of gewoon ‘gezellig’ te kunnen Whatsappen of je Facebook berichten te bekijken.
En dan de min of meer openbare gelegenheden zoals musea, vakantie parken, pretparken etc maken gebruik van een WiFi netwerk om alle mensen op de hoogte te houden van de leuke dingen die ze kunnen beleven!

Vaak worden de Internet modems al geleverd met een WiFi die weer kan worden opgedeeld in een WiFi segment voor je zelf en een voor ‘gasten’, waarbij de gast Hotspot ook weer een gratis voorziening is. Deze is wel beveiligd met een paswoord, maar toch…..

Als je apparaten hebt die gebruik maken van WiFi zoals koffezetmachines, wasmachines, CV thermostaten, weerstations, fototoestellen, videocamera’s, printers, WiFi AccessPoints en meer van dat soort dingen, bedenk dan goed of je het echt nodig (denkt) te hebben en hoe je dat toe gaat passen in je (WiFi) netwerk.
Hoe sterk is je beveiliging en wat voor toegang stel je beschikbaar?

BaeconsEr zijn draadloze apparaatjes dat eigenlijk kleine computertjes zijn (Beacons) en die op basis van WiFi of Bluetooth informatie uitzenden (radio,temperatuur en 3 assige beweging sensors. Die dingetjes zijn al zo klein, dat ze niet eens opvallen, waar ze ook zijn geplaatst, tenzij ze een opvallende kleur of vorm hebben zoals de beacons op de foto!
Ze kunnen makkelijk 3 jaar of meer werken op 1 knoopcel batterijtje en al die tijd dus ongestoord werken. Waterdicht en schokvrij.
Het zal dus niet verrassend zijn dat er ook cameraatjes zijn die zo klein zijn dat je ze bijna niet ziet en zowaar ook nog op WiFi werken!

Als je dus met je laptop, tablet of smartphone op stap gaat, maak dan liever geen gebruik van openbare (gratis) WiFi.
Jan en Alleman kan daar gebruik en misbruik van maken. Het is tenslotte gratis en er is heel vaak totaal geen controle op!

JE BENT DUS GEWAARSCHUWD!

Meer hierover in een volgend blogbericht!